Tehdään yhdessä ratkaisuja Kuusamon elinvoiman parantamiseksi!

Published:

Rukan kehittäminen yhteinen tavoitteemme                                                            21.2.2021

Olen voinut reilun 45 vuoden ajan läheltä seurata Rukan alueen kehitystä . Viimeiset 16 vuotta olen ollut päättämässä kaupunginhallituksessa ja -valtuustossa alueen kehitysedellytyksistä.

Rukan alue on näiden yli neljän  vuosikymmenen aikana muuttunut huimasti. Tällä vuosisadalla kehitysvauhti on jopa kiihtynyt.

Kuusamon kaupunki on yhdessä yrittäjien kanssa kehittänyt aluetta pitkäjänteisesti ja  määrätietoisesti.

Aluetta on kaavoitettu ja alueella on rakennettu mittavasti erilaista  infraa. Tästä työstä huolimatta Ruka ei ole vielä valmis, eli kehttämismahdollisuuksia ja ajatuksia on edelleen olemassa. Mikä on todella hyvä asia!

Rukan hiihtostadionia on rakennutta asentoon, jossa voidaan järjestää maailman luokan kilpailutapuhtumia ja kehittää aluetta edelleen. Muun muassa liukuportaat mahdollistavat turvallisen liikkumisen Rukan ylätasanteelta stadionille.

Länsi-Rukalle on laadittu Master Plan ja sen suunnitelman mukaan on noussut Rukan länsikylä kaupungin rakentaman parkkihallin päälle ja läheisyyteen. Master Planin toteutuminen on tuonut toteuttamisen aikana työtä ja työtä luikuisille kuusamolaisille.

Parkkihallin rakentaminen kaupungin 9 miljoonan euron  investointina on ollut näin jälkikäteenkin tarkasteltuna  onnistunut ratkaisu. Pelkästään parkkihallin kannen päälle on syntynyt lukuisia työpaikkoja kuusamolaisille. Se on vahvistanut Kuusamon elinvoimaa ja tätä kautta mahdollistanut julkiset monipuoliset palvelut kunnassamme.

Kaupungin toimesta on rakennettu infraa myös viitostieltä Rukalle päin mm. liikenneympyrä Rukamarketin risteykseen, Rukan portti, kevyenliikenteen ylikulkusilta Rukankyläntien yli kaava-alueelta Rukan koululle. Lapsille ja muillekin jalankulkijoille on saatu turvallinen väylä vilkkaan ajotien yli.

Viimeisimpänä on valmistunut liikenneympyrä ns. Pirunkirkon risteykseen. Kevyt liikenne kulkee risteyksessä eri tasossa kuin autoliikenne. Risteysjärjestely parantaa turvallista liikkumista niin jalankulkijoille, hiihtäjille, kelkkailijoille kuin autoilla liikkuville. Se sujuvoittaa myös liikennettä ko alueella. Uutta risteysaluetta kannattaa käydä paikan päällä kokeilemassa.

Uusimpana Rukan alueen kehittämissauunnitelmana Itä-Rukan Master Plan on edennyt rakennusvaiheeseen. Suunnitelman toteutuessa alueelle mahdollistuu yli 110 miljoonan euron investoinnit. Tämä tarkoittaa satoja henkilötyövuosia rakentamisen aikana ja runsaaasti myös pysyviä työpaikkoja Master Planin toteuduttua.

Itä-Rukan ja Länsi-Rukan välille on rakennettu gondolihissi. Gondolihissin avulla ratkaistaan näiden alueiden keskinäinen saavutettavuus on jalankulkijoiden osalta parantunut. Kysymyksessä oli kevyen liikenteen väylän rakentamisesta tunturin yli. Takavuosina on pohdittu mahdollisuutta rakentaa yhteys tunturin läpi. Se vaihtoehto ei ole kustannussyistä ollut toteuttamiskelpoinen.

Kaavamuutoksen vahvistuttua pyörät toteuttamisen osalta ovat lähteneet pyörimään.

Rukalla ja sen  kehittämisellä on ollut ja on myös tulevaisuudessa Kuusamolle, Pohjois-Kuusamolle, kuntalaisille, yrityksille eri näkökulmista tarkasteltuna suuri merkitys.

Tehdyillä ja tulevaisuudessa tehtävillä ratkaisuilla on parannettu kuusamolaisten työllisyyttä, kaupungin taloutta, imagoa ja mikä parasta kuusamolaisten hyvinvointia.

Tehdään yhdessä ratkaisuja Kuusamon elinvoiman parantamiseksi!

Martti Turunen

Kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtaja

Maakuntahallituksen jäsen

Kokoomus

More content in the same category

12.3.2021

Tehdään yhdessä parempi Kuusamo

Kuusamon on keskityttävä entistä enemmän elinvoiman, yhteisöllisyyden ja osallisuuden luomiseen. Tehdään Kuusamosta hyvä paikka syntyä ja kasvaa sekä kouluttautua, tehdä

22.2.2021

Opettajan työn merkitys korostuu

Maailma on monenlaisen myllerryksen alaisena, epävarmuus lisääntyy. Opettajien työn merkitys on yhteiskunnan kehityksen kannalta ollut tärkeää kaikissa kehittyvissä ja kehittyneissä

21.2.2021

Neljän tien ristaus

Olisiko mahdollista, että Kuusamon kaupunki vuokraisi Neljäntien risteyksen läheisyydestä sopivan tilan Kuusamon kirjaston käyttöön. Tilaan avattaisiin kuntalaisten käyttöön ”pienimuotoinen” lukusali